inner hero

Studentboende A6 - Vigören 1

Välkommen till naturnära studentboende på A6 området i Jönköping

avfall

Avfall och sortering

Det är viktigt att man sorterar sitt avfall rätt. För mycket felsorterat material kan leda till att hela avfallslasset måste brännas istället för att återvinnas - detta är naturligtvis dåligt för miljön. Dessutom kostar det 25 gånger mer att bränna avfall än för att återvinna det, något som i slutändan tyvärr drabbar våra hyresgäster i form av högre hyror.

Det är enkelt att återvinna avfall!

Om du bor hos oss har du nästan alltid ett miljöhus eller miljöskåp strax utanför dörren. Vid varje miljöhus står det tydligt vad du ska slänga på vilken plats, det finns också bilder som guidar dig. Om du ändå är osäker kan du alltid fråga din bovärd som kan hjälpa dig.

Även fast de allra flesta av er är superduktiga på att sortera händer det ibland att det blir lite fel. Det vi ser oftast blir fel är matavfallspåsen. Här kommer lite tips på hur ni ska göra rätt

  • Använda bara den bruna pappersåsen, påsen bör stå i den bruna hållaren för att den ska få luft runt och därmed inte läcka.
  • Fyll inte påsen för mycket, låt också potatisskal och annat rinna av innan ni lägger i det i påsen.
  • Häll inte i soppa, saft eller annat med väldigt mycket vätska.
  • Om du är rädda att påsen ska läcka tar du bara en extra brun papperspåse och lägger påsen med matavfall i den.
  • Kom ihåg att påsen bara ska innehålla matavfall och ingen annan påse än den bruna pappåsen får användas.
  • Ett sätt att komma ihåg det är att allt som växer ur jorden ska in i matavfallspåsen, alltså även blommor och skal på sådant du har ätit.
  • Kom också ihåg att ta bort alla förpackningar (plast, papper, metall, glas) från maten och återvinn dem ursköljda i rätt fraktion.
Förpackningar

Kom också ihåg att förpackningar i respektive materialslag sorteras så att exempelvis kärlet för metallförpackningar bara innehåller förpackningar av metall och kärlet för plastförpackningar bara innehåller plast.

Farligt avfall

Farliga avfall, exempelvis tomma målarfärgsburkar, nagellack, sprayflaskor och andra kemikalier lämnas på kommunens sortergårdar.

Övrigt avfall

I den brännbara fraktionen ska det bara ligga sådant som inte går att sortera någon annanstans. Har du sorterat rätt blir det väldigt lite i den här fraktionen!