Vitvaror

Vitvaror

Tips, råd och manualer

I denna information vill vi ge lite tips och råd om vitvarorna i din lägenhet, hur du bäst sköter dem och använder dem. Det är några enkla tips och råd för att få maskinerna att hålla sig fräscha och hela länge.

Diskmaskin

Tänk alltid på att skölja av diskgodset innan ni lägger in det i maskinen. Diskmaskinen kan ta hand om fett och smuts, men ligger det exempelvis ris eller rester kvar på tallriken, kommer detta hamna i silen och ligga kvar där under hela programmet. I värsta fall smiter det i mellan och kommer ut och fastnar i spolvingarna. Tänk på att titta till silen och filtret i botten ofta. Ta gärna upp och diska det för hand med varmt vatten och diskmedel. Om maskinen inte skulle starta, håll in knapparna ”reset”, vrid tillbaka vredet till klockan 12. Välj sedan ett program och starta om maskinen.

Kör ibland de programmen med högre temperatur och så lite med snabbprogrammet som möjligt. Detta medför en fräschare maskin där fett och smuts inte fastnar i pumpar och spolvingar.

Kyl och frys

I ert kylskåp finns ett flertal hyllplan som ni själva kan flytta upp och ner för att det skall passa just er. Längst ner finns en grönsakslåda. I denna bör du förvara bland annat grönsaker, frukter och rotsaker. Det ligger skyddat i en stängd låda med en något högre temperatur, för att bevara färskheten så länge som möjligt.

I frysen finns det lådor för att förvara frysvarorna säkert och smidigt. Plocka aldrig bort lådorna för att förvara varor direkt på frysgallren. Detta kommer resultera i mer isbildning i frysen. På några modeller finns en lucka på översta hyllan. Tänka på ä att inte glömma luckan öppen när du stänger frysen, den kan då spricka och gå sönder. När du har stängt dörren till frysen, vänta då en stund innan du försöker öppna den igen. Det bildas ett vacuum när temperaturen ändras och dörren blir väldigt svår att öppna under en stund, ibland så att handtaget riskerar gå sönder om man rycker för hårt i det. Vänta istället någon halvminut innan ni försöker öppna den igen.

Frosta gärna av frysen minst en gång per år. Plocka då ur alla varor, stäng av frysen, öppna dörren och låt den stå öppen i 24h. Lägg handdukar både i och framför frysen. Torka sedan ur allt resterande vatten. Starta frysen och låt den kyla ner sig i cirka 6 timmar innan du lägger in varor igen.

Ladda ner manual

Spis och ugn

Innan ugnen används för första gången: Starta över och undervärme på 250°C. Låt ugnen gå ca 10 minuter. Vrid sedan över till varmluft. Låt gå ca 10 minuter på varmluft. Vrid sedan över till grill-läge. Låt gå ca 10 minuter. Det kommer ryka en del från elementen, så starta köksfläkten i god tid innan ni bränner ur ugnen. Efter att detta är klart är ugnen redo för matlagning.

När ni skall använda ugnen för matlagning eller bakning. Starta alltid upp ugnen på önskad temperatur minst 20 minuter innan man börjar använda ugnen. Detta medför en jämn fördelning av värmen och man slipper att maten bränns på ena sidan plåten och inte är klar på andra.

Skulle det någon gång rinna över och bränna fast i botten, så finns ett miljövänligt ”husmorsknep”. Strö över bakpulver på fläckarna och häll sedan på ättika försiktigt. Använd alltid gummihandskar och andas inte in ”ångan” som bildas. Lös upp fläcken och torka bort med diskmedel och vatten. Om inte detta skulle hjälpa rekommenderar jag Electrolux Ovencare. Det finns att beställa hos oss på Nivika eller köpa i välsorterade vitvarubutiker.


Spisen. Vid användning av boosterfunktionen på er häll är det viktigt att tänka på att den endast är till för att värma upp grytan eller pannan snabbt. När temperaturen har kommit upp, sänk då ner till önskad effekt. Annars finns risk för att pannan eller grytan blir för varm och skadas. Tänk även på att om ni har använt en panna eller gryta på induktionshällen, kyl inte ner den med kallt vatten. Det resulterar i att godset kan kröka sig och botten blir ojämn. Det finns även en inbyggd begränsning vad det gäller strömförbrukning i hällen. Skulle hällen gå ner i effekt när fler plattor används samtidigt, är detta helt normalt.

Vid rengöring av glashällen, använd diskmedel och vatten vid lättare fläckar. Vid svårare inbrända fläckar rekommenderar jag Electrolux Vitrocare. Det finns att beställa hos oss på Nivika eller köpa i välsorterade vitvarubutiker. Försök att undvika hällskrapa.


Ladda ner manual

Tvätt- och torkmaskin

När ni lastar tvättmaskinen med textilier, tänk på att inte lasta in för mycket tvätt. Det medför att tvätten inte får tillräckligt med bearbetning och blir då inte ren. Lasta inte heller endast ett fåtal plagg i maskinen. Vid centrifugeringen kan då plaggen knyta ihop sig och skapa obalans. Då uteblir centrifugeringen och maskinen stannar. Tänk även på att försöka tvätta lika stora plagg i maskinen. Skulle man tvätta både stora och små plagg samtidigt finns risk att de små plaggen trycks framåt mot luckan och gummibälgen. Detta medför att de små plaggen kan förstöras. BH med bygel skall ALLTID tvättas i tvättpåse. Även små barnstrumpor och tunna ankelsockor bör tvättas i tvättpåse. Tänk på att inte överdosera tvättmedel i maskinen. Det blir inte renare för det, snarare tvärt om. Tvättmedel blir kvar i kläderna och kan ge upphov till hudirritation och torrhet. 55 ml med ett vanligt tvättmedelspulver räcker till en full maskin med tvätt. Följ doseringsanvisningarna på paketet.

Skulle det bli en obehaglig doft i maskinen finns några ”husmorstips”. Ett bra tips är att köra det varmaste programmet med jämna mellanrum. Detta ”bränner” bort fett och smuts som samlas utanför trumman. Ett annat tips är att lägga in en diskmaskinstablett i trumman, välja det varmaste programmet och köra den tom. Ett tredje tips är att starta det varmaste programmet med tom maskin och under tiden den tar in vatten till huvudtvätten, häll i en flaska med citronkoncentrat i tvättfacket. Detta ger en renare maskin och en trevlig doft efteråt.

Efter torkningen i torktumlaren måste filterna rengöras. Detta görs enkelt för hand. Skulle filterna bli smutsiga går det plocka bort dem, skölja av dem med varmt vatten och tvätta försiktigt med en diskborste. Plocka ut kondensorn med jämna mellanrum och spola rent den från damm och smuts. Spola vatten på alla sidor.