inner hero

Vråken 1

Välkommen till hållbart boende på Kungsängen i Jönköping

Hyresavtal och ekonomi

Instruktioner och manualer

Skötsel av utrustningen i din lägenhet

Här nedan hittar du instruktioner, manualer, tips och råd om skötsel av utrustningen i din lägenhet

Dusch och toalett

Dusch
Ett snabbt och enkelt sätt att förlänga livslängden på din dusch är att rengöra den ofta med ett vanligt allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Använd en duschskrapa efter varje dusch så undviker du onödiga kalkavlagringar. Undvik att använda rengöringsmedel med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel.


Badrumsporslin
Oftast räcker det att tvätta av porslinet med vatten och ett vanligt allrengöringsmedel en gång i veckan. Använd inte redskap som innehåller hårda slipmedel. Undvik dessutom kaustiksoda eftersom det förstör den glaserade ytan.


För att undvika kalkavlagringar kan du spruta på citronsyra eller ättiksyra (späd 1:5), eller något av de avkalkningsmedel som finns i handeln. Skulle du få missfärgning eller beläggning i WC-stolen kan du ta bort detta med vatten och vanligt maskindiskmedel. Blanda ett par matskedar av medlet i fem liter 50-gradigt vatten och låt blandningen stå i 15 minuter, rengör därefter som vanligt.


Badrumsmöbler
När du får vatten eller tvål på dina badrumsmöbler, torka av dem direkt så håller de sig fräscha längre. Du rengör möblerna enklast med hjälp av en fuktig trasa och lite vanligt rengöringsmedel. Undvik att använda möbelpolish, rengöringsmedel med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel.


Elanläggningen

Beskrivning av elanläggningen finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

OBS! Anlita alltid en elektriker vid arbeten med starkström.

Fönsterbänkar

Beskrivning hur du sköter om fönsterbänkarna finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Fönster och dörrar

Skötselråd och instruktioner finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Golv och kakel

Skötselråd för golv och för kakel i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Hatthyllan

Skötselråd för hatthyllan i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Innedörrar och glaspartier

Täckmålade produkter
Produkterna är målade med lacker för inomhusbruk med halvmatt glans, som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög härdighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel.
Rengöring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. Förslagsvis vanligt diskmedel. Doppa en svamp eller trasa i lösningen och vrid ur väl. Rengör uppifrån och ned. Eftertorka. Avänd ej överskott av vatten och inte medel som kan repa eller lösa upp lacken. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Underhåll: Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Produkter som används för möbelunderhåll t.ex. möbelvax och vaxpolish kan användas men krävs normalt inte.
Underhåll: Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal.
Bättring: Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier. Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Fanerade klarlackerade produkter Fanerade produkter är ytbehandlade med klarlacker som ger god fyllighet, repfasthet och ytfinish samt god härdighet mot de flesta hushållskemikalier.
Kvistgulning: I virke till målade karmar förekommer kvistar. Beroende på träets egenskaper och miljön som karmen är monterad i så ingår det i virkets naturliga åldrande att kvistarna med tiden kan urskiljas genom ytbehandlingen. Bättring av kvistgulning se rubrik ”Bättring”.

Kök - Diskmaskin

Tänk alltid på att skölja av diskgodset innan ni lägger in det i maskinen. Diskmaskinen kan ta hand om fett och smuts, men ligger det exempelvis ris eller rester kvar på tallriken, kommer detta hamna i silen och ligga kvar där under hela programmet. I värsta fall smiter det i mellan och kommer ut och fastnar i spolvingarna. Tänk på att titta till silen och filtret i botten ofta. Ta gärna upp och diska det för hand med varmt vatten och diskmedel. Om maskinen inte skulle starta, håll in knapparna ”reset”, vrid tillbaka vredet till klockan 12. Välj sedan ett program och starta om maskinen.

Kör ibland de programmen med högre temperatur och så lite med snabbprogrammet som möjligt. Detta medför en fräschare maskin där fett och smuts inte fastnar i pumpar och spolvingar.

Kök - Fläkt/spiskåpa

Instruktion och skötselråd för spisfläkten i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Kök - Kyl och frys

I ert kylskåp finns ett flertal hyllplan som ni själva kan flytta upp och ner för att det skall passa just er. Längst ner finns en grönsakslåda. I denna bör du förvara bland annat grönsaker, frukter och rotsaker. Det ligger skyddat i en stängd låda med en något högre temperatur, för att bevara färskheten så länge som möjligt.


I frysen finns det lådor för att förvara frysvarorna säkert och smidigt. Plocka aldrig bort lådorna för att förvara varor direkt på frysgallren. Detta kommer resultera i mer isbildning i frysen. På några modeller finns en lucka på översta hyllan. Tänka på ä att inte glömma luckan öppen när du stänger frysen, den kan då spricka och gå sönder. När du har stängt dörren till frysen, vänta då en stund innan du försöker öppna den igen. Det bildas ett vacuum när temperaturen ändras och dörren blir väldigt svår att öppna under en stund, ibland så att handtaget riskerar gå sönder om man rycker för hårt i det. Vänta istället någon halvminut innan ni försöker öppna den igen.


Frosta gärna av frysen minst en gång per år. Plocka då ur alla varor, stäng av frysen, öppna dörren och låt den stå öppen i 24h. Lägg handdukar både i och framför frysen. Torka sedan ur allt resterande vatten. Starta frysen och låt den kyla ner sig i cirka 6 timmar innan du lägger in varor igen.


För lägenheter med kombinerad kyl och frys

För lägenheter med separat kyl och frys

Kök - Skötsel av ytor

Målade ytor
Använd vanliga rengöringsmedel, som normalt finns i ett hushåll. Undvik skurmedel eller andra preparat, som innehåller slipmedel eller medel med ammoniak.


Lackerade träytor Fanerade och massiva träytor
Dessa ytor är mer eller mindre poriga. Var därför sparsam med vatten vid rengöring. Använd lätt fuktad trasa och torka efter med väl urvriden trasa. Lämpliga rengöringsmedel är samma som till målade ytor. Använd aldrig thinner o dyl. för fläckborttagning. Laminat- och melaminbelagda ytor Rengöres med i hushållet förekommande rengöringsmedel i likhet med målade och lackerade ytor. Ämnen som kan förorsaka missfärgningar eller frätskador (jod, vätesuperoxid, bläck, mineralsyror, ammoniak etc.) ska givetvis undvikas.


Lådor, backar och inredningsdetaljer
Efter rengöring med lämpligt syntetiskt rengöringsmedel eftertorkas med fuktig trasa, för att undvika statisk elektricitet. Kristallolja, aceton och liknande medel får ej användas, då dessa kan skada plastdetaljer.


Rostfri och målad (epoxilackerad) underhålles genom avtorkning med milt diskmedel indränkt i en mjuk diskhandduk. Skölj handduken väl och eftertorka.


Skötselanvisning för bänkskivor
Laminat är motståndskraftigt mot vanliga hushållskemikalier och rengöringsmedel. Dock inte starka syror och baser. Laminat är värme-tåligt och tål värme upp till 110°C. Använd dock alltid underlägg, eftersom kastruller av metall ofta är varmare än innehållet och kan skada ytan permanent. Bänkskivor av massivt trä är en naturprodukt. Färgen och ådring som din bänkskiva har är unik för din bänkskiva. Det kan därför förekomma mindre skillnader mellan din bänkskiva och de vägledande prover som finns i vårt katalogmaterial och hos våra återförsäljare. Alla våra massiva bänkskivor är tillverkade av certifierat trä.


Rostfritt stål är ett material med en silkesmatt yta och kan lätt kombineras med alla färger som numera finns i ett modernt kök. Rostfritt stål är ett hållbart, miljövänligt och hygieniskt material. Samtidigt är det ovanligt slitstarkt och motståndskraftigt mot vätskor som används inom hushållet (dock inte syror) och kan varken rosta eller flagna


Denna text finns att ladda ner i en pdf-fil via knappen här nedan:


Kök - Spishäll

Vid användning av boosterfunktionen på er häll är det viktigt att tänka på att den endast är till för att värma upp grytan eller pannan snabbt. När temperaturen har kommit upp, sänk då ner till önskad effekt. Annars finns risk för att pannan eller grytan blir för varm och skadas. Tänk även på att om ni har använt en panna eller gryta på induktionshällen, kyl inte ner den med kallt vatten. Det resulterar i att godset kan kröka sig och botten blir ojämn. Det finns även en inbyggd begränsning vad det gäller strömförbrukning i hällen. Skulle hällen gå ner i effekt när fler plattor används samtidigt, är detta helt normalt.


Vid rengöring av glashällen, använd diskmedel och vatten vid lättare fläckar. Vid svårare inbrända fläckar rekommenderar jag Electrolux Vitrocare. Det finns att beställa hos oss på Nivika eller köpa i välsorterade vitvarubutiker. Försök att undvika hällskrapa.


Kök - Ugnen

Innan ugnen används för första gången: Starta över och undervärme på 250°C. Låt ugnen gå ca 10 minuter. Vrid sedan över till varmluft. Låt gå ca 10 minuter på varmluft. Vrid sedan över till grill-läge. Låt gå ca 10 minuter. Det kommer ryka en del från elementen, så starta köksfläkten i god tid innan ni bränner ur ugnen. Efter att detta är klart är ugnen redo för matlagning.


När ni skall använda ugnen för matlagning eller bakning. Starta alltid upp ugnen på önskad temperatur minst 20 minuter innan man börjar använda ugnen. Detta medför en jämn fördelning av värmen och man slipper att maten bränns på ena sidan plåten och inte är klar på andra.


Skulle det någon gång rinna över och bränna fast i botten, så finns ett miljövänligt ”husmorsknep”. Strö över bakpulver på fläckarna och häll sedan på ättika försiktigt. Använd alltid gummihandskar och andas inte in ”ångan” som bildas. Lös upp fläcken och torka bort med diskmedel och vatten. Om inte detta skulle hjälpa rekommenderar jag Electrolux Ovencare. Det finns att beställa hos oss på Nivika eller köpa i välsorterade vitvarubutiker.


Sprinkler

Boendesprinkler finns installerat i er lägenhet. Det är viktigt att tänka på är att sprinklerhuvudena inte avskärmas eller täckas med exempelvis lampor, möbler eller textilier. Det är av stor vikt att vara varsam med dessa installationer då det annars kan uppstå vattenskador om ett sprinklerhuvud skulle lösa ut eller gå sönder.Detta är en fasadsprinkler som sitter monterad på uteplats/balkong och loftgångar.

Obs! Sprinkler finns inte i hus A samt hus C-F på Tellusgatan 47, 49 och 51.

Sprinkler i loftgångar

Detta är en taksprinkler som sitter i taket i er lägenhet.

Obs! Sprinkler finns inte i hus A samt hus C-F på Tellusgatan 47, 49 och 51.

Sprinkler i lägenheter

Termostat och radiatorer

Skötselråd för termostat och radiatorer i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:


Tvättmaskin och torktumlare

När ni lastar tvättmaskinen med textilier, tänk på att inte lasta in för mycket tvätt. Det medför att tvätten inte får tillräckligt med bearbetning och blir då inte ren. Lasta inte heller endast ett fåtal plagg i maskinen. Vid centrifugeringen kan då plaggen knyta ihop sig och skapa obalans. Då uteblir centrifugeringen och maskinen stannar. Tänk även på att försöka tvätta lika stora plagg i maskinen. Skulle man tvätta både stora och små plagg samtidigt finns risk att de små plaggen trycks framåt mot luckan och gummibälgen. Detta medför att de små plaggen kan förstöras. BH med bygel skall ALLTID tvättas i tvättpåse. Även små barnstrumpor och tunna ankelsockor bör tvättas i tvättpåse. Tänk på att inte överdosera tvättmedel i maskinen. Det blir inte renare för det, snarare tvärt om. Tvättmedel blir kvar i kläderna och kan ge upphov till hudirritation och torrhet. 55 ml med ett vanligt tvättmedelspulver räcker till en full maskin med tvätt. Följ doseringsanvisningarna på paketet.


Skulle det bli en obehaglig doft i maskinen finns några ”husmorstips”. Ett bra tips är att köra det varmaste programmet med jämna mellanrum. Detta ”bränner” bort fett och smuts som samlas utanför trumman. Ett annat tips är att lägga in en diskmaskinstablett i trumman, välja det varmaste programmet och köra den tom. Ett tredje tips är att starta det varmaste programmet med tom maskin och under tiden den tar in vatten till huvudtvätten, häll i en flaska med citronkoncentrat i tvättfacket. Detta ger en renare maskin och en trevlig doft efteråt.

Efter torkningen i torktumlaren måste filterna rengöras. Detta görs enkelt för hand. Skulle filterna bli smutsiga går det plocka bort dem, skölja av dem med varmt vatten och tvätta försiktigt med en diskborste. Plocka ut kondensorn med jämna mellanrum och spola rent den från damm och smuts. Spola vatten på alla sidor.


Lägenheter med kombinerad Tvätt- och torkmaskin

Lägenheter med separat tvättmaskin och torktumlare