inner hero

Vråken 2 & Vombaten 2

Välkommen till hållbart boende på Kungsängen i Jönköping

Hyresavtal och ekonomi

Instruktioner och manualer

Skötsel av utrustningen i din lägenhet

Här nedan hittar du instruktioner, manualer, tips och råd om skötsel av utrustningen i din lägenhet

Dusch och toalett

Dusch
Ett snabbt och enkelt sätt att förlänga livslängden på din dusch är att rengöra den ofta med ett vanligt allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Använd en duschskrapa efter varje dusch så undviker du onödiga kalkavlagringar. Undvik att använda rengöringsmedel med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel.


Badrumsporslin
Oftast räcker det att tvätta av porslinet med vatten och ett vanligt allrengöringsmedel en gång i veckan. Använd inte redskap som innehåller hårda slipmedel. Undvik dessutom kaustiksoda eftersom det förstör den glaserade ytan.


För att undvika kalkavlagringar kan du spruta på citronsyra eller ättiksyra (späd 1:5), eller något av de avkalkningsmedel som finns i handeln. Skulle du få missfärgning eller beläggning i WC-stolen kan du ta bort detta med vatten och vanligt maskindiskmedel. Blanda ett par matskedar av medlet i fem liter 50-gradigt vatten och låt blandningen stå i 15 minuter, rengör därefter som vanligt.


Badrumsmöbler
När du får vatten eller tvål på dina badrumsmöbler, torka av dem direkt så håller de sig fräscha längre. Du rengör möblerna enklast med hjälp av en fuktig trasa och lite vanligt rengöringsmedel. Undvik att använda möbelpolish, rengöringsmedel med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel.


Elanläggningen

Beskrivning av elanläggningen och brandvarnare finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

OBS! Anlita alltid en elektriker vid arbeten med starkström.

Fönster och dörrar

Skötselråd och instruktioner finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:


Fönsterbänkar

Beskrivning hur du sköter om fönsterbänkarna finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Golv och kakel

Skötselråd för golv och för kakel i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Hatthyllan

Skötselråd för hatthyllan i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Innedörrar och glaspartier

Täckmålade produkter
Produkterna är målade med lacker för inomhusbruk med halvmatt glans, som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög härdighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel.
Rengöring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. Förslagsvis vanligt diskmedel. Doppa en svamp eller trasa i lösningen och vrid ur väl. Rengör uppifrån och ned. Eftertorka. Avänd ej överskott av vatten och inte medel som kan repa eller lösa upp lacken. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Underhåll: Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Produkter som används för möbelunderhåll t.ex. möbelvax och vaxpolish kan användas men krävs normalt inte.
Underhåll: Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal.
Bättring: Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier. Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Fanerade klarlackerade produkter Fanerade produkter är ytbehandlade med klarlacker som ger god fyllighet, repfasthet och ytfinish samt god härdighet mot de flesta hushållskemikalier.
Kvistgulning: I virke till målade karmar förekommer kvistar. Beroende på träets egenskaper och miljön som karmen är monterad i så ingår det i virkets naturliga åldrande att kvistarna med tiden kan urskiljas genom ytbehandlingen. Bättring av kvistgulning se rubrik ”Bättring”.

Kök - Fläkt

Instruktion och skötselråd för spisfläkten i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:

Kök - Kyl och frys

I ert kylskåp finns ett flertal hyllplan som ni själva kan flytta upp och ner för att det skall passa just er. Längst ner finns en grönsakslåda. I denna bör du förvara bland annat grönsaker, frukter och rotsaker. Det ligger skyddat i en stängd låda med en något högre temperatur, för att bevara färskheten så länge som möjligt.


I frysen finns det lådor för att förvara frysvarorna säkert och smidigt. Plocka aldrig bort lådorna för att förvara varor direkt på frysgallren. Detta kommer resultera i mer isbildning i frysen. På några modeller finns en lucka på översta hyllan. Tänka på ä att inte glömma luckan öppen när du stänger frysen, den kan då spricka och gå sönder. När du har stängt dörren till frysen, vänta då en stund innan du försöker öppna den igen. Det bildas ett vacuum när temperaturen ändras och dörren blir väldigt svår att öppna under en stund, ibland så att handtaget riskerar gå sönder om man rycker för hårt i det. Vänta istället någon halvminut innan ni försöker öppna den igen.


Frosta gärna av frysen minst en gång per år. Plocka då ur alla varor, stäng av frysen, öppna dörren och låt den stå öppen i 24h. Lägg handdukar både i och framför frysen. Torka sedan ur allt resterande vatten. Starta frysen och låt den kyla ner sig i cirka 6 timmar innan du lägger in varor igen.


Kombinerad kyl och frys

Kök - Skötsel av ytor

Målade ytor
Använd vanliga rengöringsmedel, som normalt finns i ett hushåll. Undvik skurmedel eller andra preparat, som innehåller slipmedel eller medel med ammoniak.


Lackerade träytor Fanerade och massiva träytor
Dessa ytor är mer eller mindre poriga. Var därför sparsam med vatten vid rengöring. Använd lätt fuktad trasa och torka efter med väl urvriden trasa. Lämpliga rengöringsmedel är samma som till målade ytor. Använd aldrig thinner o dyl. för fläckborttagning. Laminat- och melaminbelagda ytor Rengöres med i hushållet förekommande rengöringsmedel i likhet med målade och lackerade ytor. Ämnen som kan förorsaka missfärgningar eller frätskador (jod, vätesuperoxid, bläck, mineralsyror, ammoniak etc.) ska givetvis undvikas.


Lådor, backar och inredningsdetaljer
Efter rengöring med lämpligt syntetiskt rengöringsmedel eftertorkas med fuktig trasa, för att undvika statisk elektricitet. Kristallolja, aceton och liknande medel får ej användas, då dessa kan skada plastdetaljer.


Rostfri och målad (epoxilackerad) underhålles genom avtorkning med milt diskmedel indränkt i en mjuk diskhandduk. Skölj handduken väl och eftertorka.


Skötselanvisning för bänkskivor
Laminat är motståndskraftigt mot vanliga hushållskemikalier och rengöringsmedel. Dock inte starka syror och baser. Laminat är värme-tåligt och tål värme upp till 110°C. Använd dock alltid underlägg, eftersom kastruller av metall ofta är varmare än innehållet och kan skada ytan permanent. Bänkskivor av massivt trä är en naturprodukt. Färgen och ådring som din bänkskiva har är unik för din bänkskiva. Det kan därför förekomma mindre skillnader mellan din bänkskiva och de vägledande prover som finns i vårt katalogmaterial och hos våra återförsäljare. Alla våra massiva bänkskivor är tillverkade av certifierat trä.


Rostfritt stål är ett material med en silkesmatt yta och kan lätt kombineras med alla färger som numera finns i ett modernt kök. Rostfritt stål är ett hållbart, miljövänligt och hygieniskt material. Samtidigt är det ovanligt slitstarkt och motståndskraftigt mot vätskor som används inom hushållet (dock inte syror) och kan varken rosta eller flagna


Denna text finns att ladda ner i en pdf-fil via knappen här nedan:


Termostat och radiatorer

Skötselråd för termostat och radiatorer i din lägenhet finns i denna pdf-filen. Ladda ner via knappen här nedan:


Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp

Här kan du ladda ner instruktionsmanual för tvättmaskin, torktumlare och torkskåp som finns i tvättstugorna på varje våningsplan. Ladda ner via knapparna här nedan: