The Fortress, en trygg borg för unga gravida kvinnor i Uganda

Publiserad: 17 Dec, 2020 | av

The Fortress, en trygg borg för unga gravida kvinnor i Uganda

Vi på Nivika Fastigheter är glada att vi kan fortsätta vara med och stödja det viktiga arbetet som The Fortress gör för unga gravida tonåringar i Kampala, Uganda. 

Vill du vara med och stödja denna viktiga verksamhet? Gå in på The Fortress hemsida www.thefortress.se och ge ett bidrag.

Så här skriver Evelina Westberg i ett brev till oss:

The Fortress är hemmet för utsatta gravida tonåringar i Kampala, Uganda. 

Precis som resten av världen så har Uganda drabbats hårt av Corona-pandemin. Främst p.g.a de negativa effekterna som en total nedstängning av landet har inneburit 19,7 % av befolkningen lever i absolut fattigdom, under 1 dollar om dagen. Dessa personer har i stor utsträckning inga fasta inkomster utan försörjer sig på dagsavlönade arbeten. Då hela samhället i princip har varit nedstängt sedan i mitten av mars, är ökad svält och fattigdom effekter av pandemin. En ljusglimt i detta mörker är att hälften av Ugandas befolkning är under 15 år. Då Covid-19, som vi vet, inte påverkar yngre människor lika negativt som äldre, tror och hoppas vi att Ugandas befolkning ändå ska kunna ta sig igenom denna pandemi sakta men säkert. 

The Fortress i Kampala har sedan starten 2011 varit en trygg borg för gravida unga tjejer. Under pandemin har denna trygga miljö kunnat fortsätta att existera och vi har kunnat bedriva vårt arbete väl trots allt. Detta beror helt och hållet på att The Fortress Sverige finansierar hemmet och att våra månadsgivare och sponsorer här i Sverige fortsätter att ge och stödja arbetet, trots den oro som råder. Vi är så enormt tacksamma för detta. 

Vi har sedan hemmet grundades haft som vision att en vacker dag husera på egenägd mark i ett hus helt anpassat för vår målgrupp. I november 2019 var vi i mål i vår Bygg-kampanj som vi drivit i flera år och som möjliggjorde att vi kunde komma igång med bygget. P.g.a. pandemin sköts byggstarten upp till juni 2020. Sedan dess har det varit fullt ös på nya marken och vi är enormt glada att kunna konstatera att vi snart är i mål med Fas 1 som innebär att vi kan flytta nuvarande verksamhet till nya marken. Fas 1 består av ett hus för 10 tjejer att bo i, en klinik, toaletter/duschrum, mur kring byggnaderna (resten av muren som ramar in hela tomten på 1 hektar, ingår i Fas 2, vakthus samt en öppen workshop-plats med stråtak där föreläsningar och andra aktiviteter kommer att hållas. Inflytt sker under januari 2020 och vi är så taggade på detta! 

Mycket fokus har denna hösten legat på just bygget men givetvis pågår ständigt arbetet med att stödja så många gravida tjejer som möjligt samt tjejer i riskzonen för tonårsgraviditet. 

På grund av pandemin och som en följd av att skolorna är stängda och barn vistas mer i hemmen, konstaterar vår professionella personal på plats på The Fortress att det skett en ökning av barnmisshandel, barnäktenskap, prostitution samt ökning av just graviditeter hos unga tjejer. Därför arbetar vi nu än mer förebyggande med att ha workshops i olika slumområden där tjejer i riskzon för dessa situationer inbjuds till att delta. Vi föreläser om mänskliga rättigheter, strategier för att hantera oro och ångest, hygien vad gäller menstruation samt har workshops där tjejerna får sy egna mensskydd - allt för att rusta dessa unga tjejer till att inte falla offer för destruktivitet. 

Arbetet med att dela ut Mama-kits till gravida unga pågår konstant, för idag har vi endast 8 platser på The Fortress. (När vi är helt klara med bygget kommer vi ha plats för 20 tjejer!). Ett mama-kit innehåller det mest nödvändiga som krävs vid en förlossning: ett plastskynke att ligga på, stoppvadd vid blödning, 2 par sterila handskar samt rakblad för att skära av navelsträngen. Detta kit gör ALL skillnad när en tjej ska genomgå sin förlossning. 

Vi tackar Er alla på Nivika för att ni genom er julgåva möjliggör att fler utsatta gravida tonåringar i Kampala får stöd och hjälp. Ni är med och bygger en mer rättvis värld. En tjej i taget. 

Det tackar vi er för!

Läs gärna mer på vår hemsida www.fortress.se och följ oss på @thefortressswe. 

En riktigt God Jul & Gott Nytt År önskar vi er!

//The Fortress Sverige